روغن صنعتی جزء آن دسته از مایعات است که با آب مخلوط نمی شود و چگالی آن کمتر از آب می باشد به همین دلیل روی آب شناور می ماند. معمولاً روغن به چربی اطلاق می شود که در دمای اتاق به حالت مایع باشد. روغن ها مانند چربی ها از تری گلیسرید، مونوگلیسرید و دی گلیسرید تشکیل شده اند و به دلیل این که روغن حاوی مقدار زیادی چربی اشباع نشده است، در دمای اتاق مایع می باشد. با توجه به منابع وسیع نفت ایران یکی از کشور های تولید روغن صنعتی می باشد که حرف های زیادی برای گفتن و صادرات این کالا دارد.
روغن ها انواع مختلفی دارند و می توانند در صنعت یا برای مصارف دیگر مورد استفاده قرار گیرند. بیشتر شرکت های تولیدکننده روغن های صنعتی از شرکت های بزرگ نفتی جهان محسوب می شوند. اما امروزه برخی از شرکت ها به صورت تخصصی در زمینه بازیافت روغن فعال می باشند. اگر می خواهید درباره این که روغن صنعتی چیست و انواع آن کدام است، اطلاعاتی را کسب کنید این مطلب را از دست ندهید.
تاریخچه روغن های صنعتی
تا قبل از سال 1856 میلادی، برای استفاده در چرخ ها و روانکاری انواع چرخ دنده ها از روغن های صنعتی با منابع روغن های حیـوانی استفاده می شد. گاهی نیز از روغن های گیاهی برای تولید روغن های صنعتی استفاده می شد. اما امروزه با صنعتی شدن کشورها نیاز به روانکارها و استفاده از تصفیه روغن برای موتور خودروها است که از کیفیت و پایداری بالا برخودار باشند و همچنین به منظور کاهش اصطکاک بین قطعات و سطوح متحرک خودرو از روغن های صنعتی استفاده می شود.
امروزه بعد از کشف و استخراج نفت، بهبود فرآیندهای تقطیر و تصفیه نفت خام و همچنین توسعه مینی پالایشگاه روغن صنعتی جایگزین روغن های حیوانی قبلی شد. استفاده از روغن های صنعتی در روغن کاری برتری خود را نسبت به انواع قدیمی روغـن ثابـت کرده است و در نتیجـه اسـتفاده از روغن های حیوانی برای روانکاری صنعتی منسوخ شده است.
با صنعتی شدن کشورها و پیشرفت صنایع مختلف نیاز به روغن های صنعتی با کیفیت و مقاوم بیشتر شده است.
نحوه تولید روغن صنعتی
روغن های صنعتی به حالت مایع هستند و از نفت خام استحصال می شوند. برای تولید روغن پایه می توان از منبع نفت خام برای تولید هیدروکربن استفاده کرد و یا روغن کارکرده را مجددا پالایش کرد. مواد افزودنی در واقع ترکیباتی هستند که با افزودن آن ها به روغن پایه با مقدار مشخص می توان خصوصیات موردنیاز در روغن های صنعتی را ایجاد کرد.
بالاترین درصد تشکیل دهنده روغن های صنعتی، روغن پایه است که باید با مواد افزودنی مخلوط شود.
برای تهیه روغن های صنعتی باید عملیات تقطیر نفت خام انجام شود. برای تولید یک برش نفتی خاص از فرآیند تقطیر در اتمسفریک و یا تقطیر در خلاء استفاده می شود. برش حاصل شده دارای گرانروی، نقطه اشتعال و نقطه ریزش مشخص خواهد بود.
ترکیبات نامطلوب موجود در روغن با استفاده از روش های مختلف از روغن جدا می شود که باعث بهبود شاخص گرانروی روغن می شود. بعد از عملیات تصفیه روغن، در واحد موم گیری، پارافین های سنگین که به صورت جامد می باشند، با استفاده از روش فیلتراسیون از روغن جدا می شوند.
سرانجام در واحد تصفیه هیدروژنی، عنصرهایی مانند گوگرد و اکسیژن از روغن خارج می شود تا در ماشین آلات و در شرایط سخت مقاومت بیشتری داشته باشند. روغن پایه بعد از گذراندن تمام این مراحل به واحد مخلوط کنی ارسال می شود و در آنجا با اضافه کردن مواد افزودنی مناسب، انواع روغن صنعتی مطابق با استانداردها تولید می شود.
کاربرد روغن های صنعتی
روغن صنعتی بخش عمده ای از روانکارهای صنعتی را تشکیل می دهد که در صنایع مختلف کاربرد بسیاری دارند. بیشترین کاربرد انواع روغن های صنعتی در صنایع دریایی، صنعت تولید سیمان، حمل و نقل هوایی، شیمیایی، داروسازی، صنایع غذایی، صنعت برق، فلزکاری و … می باشد.
انواع روغن صنعتی
- روغن دنده
- توربین
- ترانسفورماتور
- گردشی و هیدرولیک
- روغن های صنایع نساجی
- کمپرسور
- دیزل ژنراتور
- ماشین آلات سنگین
- محافظ
- انتقال حرارت
انواع روغن های صنعتی
روغن های صنایع نساجی
این روغن با خواص روانکاری و خنک کنندگی از ایجاد الکتریسیته ساکن در ماشین آلات صنایع نساجی پیشگیری می کند.
روغن دنده های صنعتی
روغن و روانکارهای مخصوص جعبه دنده های صنعتی می باشند که برای استفاده در جعبه دنده کاربرد دارند.
روغن دیزل ژنراتور
این محصول با خاصیت روانکاری و خنک کاری عالی برای دیزل ژنراتورهای صنعتی و موتورهای دیزلی سبک بسیار مناسب است.
روغن های توربین
این روغن صنعتی خواص روانکاری مناسب در توربین های گاز، آب و بخار را دارد.
روغن ترانسفورماتور
دارای پایه معدنی با خاصیت عایق الکتریکی بوده و در ترانسفورماتورهای پرقدرت باعث تسهیل عملیات روانکاری، پایداری حرارتی ایده آل، خنک کنندگی و طول عمر بالای ترانس می شود.
روغن های محافظ
این محصولات با خاصیت محافظت از قطعات فلزی و سطوح داخلی موتورهای بنزینی و دیزلی در حمل و نقل های دریایی بسیار کاربرد دارد.
روغن گردشی و هیدرولیک
این روغن ها با پایداری حرارتی عالی برای ماشین آلات صنعتی دارای سیستم های گردشی و هیدرولیکی، یاتاقان ها، چرخ زنجیرها، سیستم های دنده بسته، موتور پمپ های الکتریکی و هرگونه ابزار که به روغن های گردشی نیاز دارند مورد استفاده قرار می گیرند.
روغن های انتقال حرارت
این محصولات با خاصیت های ضد خوردگی و زنگ زدگی، پایداری عالی برای عملیات انتقال حرارت، شستشوی سیستم های انتقال حرارت، آبکاری و عملیات حرارتی سرد و گرم فلزات کاربرد دارند.
روغن های کمپرسور
این روغن صنعتی با خواصی مانند مقاومت بالا در برابر اکسیداسیون، ضد زنگ زدگی، ضدسایش و خاصیت چسبندگی در انواع سیلندرهای پیستونی رفت و برگشتی به صورت ایده آل کار می کند.
خرید روغن صنعتی
برای خرید روغن صنعتی شما میتوانید مطابق با نیاز خود به صورت حضوری و اینترنتی اقدام به خرید کنید. پیشنهاد می کنیم در صورت خرید به صورت اینترنتی از فروشگاه های اینترنتی معتبر خرید را انجام دهید. نیرونماد خراسان یکی از شرکت های برتر در زمینه تولید و تصفیه روغن است. در صورت نیاز به راهنمایی و مشاوره خرید روغن صنعتی می توانید با کارشناسان بازرگانی این مجموعه تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.
چرا به روغن مواد افزودنی اضافه می کنیم؟
روغن صنعتی در اولین حالت خود، روغن پایه نامیده می شود که ویژگی های لازم برای استفاده در تجهیزات را ندارد. بنابراین، برای تولید روغن با کیفیت موادی به روغن پایه اضافه می شود که عبارت اند از:
- پاک کننده ها و معلق کننده ها
- بهبود دهنده های شاخص گرانروی
- مواد ضد اكسيداسيون
- ضد ساییدگی
- ضد زنگ زدگی
- مواد پايين آورندهی نقطهی ريزش
- مواد ضد كف
نتیجه گیری
روغن صنعتی عمدتا از روغن پایه معدنی، سنتزی یا نیمه سنتزی تشکیل شده و درصد پایینتری از آن شامل مواد افزودنی است. مواد افزودنی ترکیبات شیمیایی هستند که به روغن پایه اضافه می شوند و برخی ویژگی های روغن پایه را بهبود می دهند و آن ها را برای استفاده در تجهیزات آماده می کنند.
سوالات متداول
روغن ترانسفورماتور چیست؟
دارای پایه معدنی با خاصیت عایق الکتریکی بوده و در ترانسفورماتورهای پرقدرت باعث تسهیل عملیات روانکاری، پایداری حرارتی ایده آل، خنک کنندگی و طول عمر بالای ترانس می شود.
انواع روغن صنعتی چیست؟
ترانسفورماتور -گردشی و هیدرولیک – روغن دنده – روغن های صنایع نساجی