روغن موتور چیست

روغن موتور چیست؟ همه چیز درمورد انواع روغن موتور

آیا می دانید روغن موتور چیست؟ تمامی خودروها برای داشتن عملکردی صحیح و مناسب به روغن موتور نیاز دارند. موتور خودرو قلب تپنده‏ی خودرو محسوب می شود و عدم توجه کافی به آن می تواند خسارات سنگین و جبران ناپذیری را به وجود آورد. با استفاده از روغن موتور مناسب و تصفیه روغن به طرز صحیح، می توان عملکرد موتور خودرو و طول عمر آن را افزایش داد. اگر می خواهید با انواع روغن موتور، فواید و نحوه تعویض آن بیشتر آشنا شوید تا پایان با ما همراه باشید.

روغن موتور چیست؟

تمامی روغن موتورها متشکل از دو جز متمایز هستند که جز اول را پایه اصلی روغن و جز دوم آن را افزودنی ها تشکیل می دهند. افزودنی ها با پایه اصلی روغن ترکیب می شوند تا محصول نهایی و موردنظر تولید شود. در واقع همین ترکیب پایه است که موجب تفاوت میان روغن های معمولی و سنتزی شده است. به طوری که در روغن موتورهای معمولی ترکیب پایه از نفت خام حاصل می شود اما در روغن های سنتزی ترکیبات شیمیایی ساخت بشر ترکیب پایه را تشکیل می دهند. به همین دلیل روغن های سنتزی دارای خواص برتری هستند.

روغن موتورها گاهی اوقات روان کننده نیز محسوب می شوند، زیرا روان کننده ها دسته ای از روغن ها هستند که به منظور کاهش اصطکاک، سایش و حرارت میان اجزای مکانیکی موتور که در تماس با یکدیگر هستند مورد استفاده قرار می‏ گیرند. پس از استفاده بیش از حد دیگر باید به سمت تصفیه و بازیافت روغن رو بیاورید.

روغن موتورها گاهی اوقات روان کننده نیز محسوب می شوند، زیرا روان کننده ها دسته ای از روغن ها هستند که به منظور کاهش اصطکاک، سایش و حرارت میان اجزای مکانیکی موتور که در تماس با یکدیگر هستند مورد استفاده قرار می‏گیرند. برای داشتن موتوری سالم با طول عمر بالاتر باید از یک روغن موتور مناسب استفاده نمود. استفاده از روغن های نامناسب موجب آسیب رسیدن به قطعات موتور خودرو و در نهایت موتور می گردد. هزینه تعویض و تعمیر قطعات خودرو بسیار بالا است، ازاین رو بهتر است که از یک روغن موتور مناسب استفاده کنید تا مجبور به پرداخت هزینه های سرسام آور نشوید.

وظیفه روغن موتور چیست؟

وظیفه روغن موتور چیست

با تولید روغن موتور و استفاده از روغن های مختلف مخصوص موتور، خودرو در اصل موظف به روان سازی و کاهش اصطکاک میان اجزای موتور خودرو است. البته این تنها وظیفه‏ی روغن موتور نیست و از دیگر وظایف مهم آن می توان به جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی موتور، حفاظت از سطوح فلزی موتور، آب بندی و افزایش کارایی و پاک کنندگی آن اشاره نمود.

لازم است که به این نکته اشاره کنیم تنها روغن هایی می توانند این وظایف را به طور کامل و به خوبی انجام دهند که از کیفیت خوبی برخوردار باشند. ازاین رو می توان گفت استفاده از روغن موتورهای نامناسب موجب می شود که عملکرد موتور با مشکل مواجه گردد.

انواع روغن موتور

تا به اینجای مقاله تا حدودی متوجه شدید که روغن موتور چیست، حال باید بدانید که روغن موتور دارای انواع مختلفی است که عملکرد و کارکرد متفاوتی دارند. به طورکلی روغن موتورها بر اساس روش تولید به سه دسته زیر تقسیم بندی می شوند:

·روغن موتور معدنی یا معمولی

نفت خام پایه اصلی این نوع از روغن موتور ها است و این روغن از ترکیب روغن های پایه هیدروکربن، پلی آلفا الفین ها، پلی اینترنال الفین تشکیل می شود. روغن موتورهای معدنی دارای ویسکوزیته پایینی هستند و هم‏چنین از ابتدایی ترین معیارهای محافظت از موتور برخوردار هستند. ازاین رو گزینه مناسبی برای موتورها با طراحی ساده هستند و عمدتاً برای آب بندی موتور خودروی صفر مورداستفاده قرار می گیرند. این روغن ها از ارزان ترین نوع موجود در بازار محسوب می شوند. حال که صحبت از هیدرو کربن شد بد نیست آشنایی با تولید هیدروکربن بدست آورید.

روغن موتورهای معمولی نمی توانند به  خوبی از موتور خودرو در مقابل گرما و سرمای زیاد محافظت کنند و عملاً در دماهای خیلی بالا یا پایین کارایی خود را از دست می دهند. همچنین لازم است که پس از طی کردن 4000 کیلومتر تعویض شوند؛ بنابراین از نظر اقتصادی خیلی مقرون به صرفه نخواهند بود.

از جمله ویژگی های روغن های موتور مینرال می توان به قیمت پایین، عدم توانایی در کاهش حرارت موتور، نیازمند به تعویض در کوتاه مدت، مناسب برای موتورهای ساده و قدیمی اشاره کرد.

·روغن موتور کاملا سنتزی

این روغن ها با استفاده از مواد شیمیایی و در آزمایشگاه ها تولید می شوند و با توجه به اینکه کاملاً خالص هستند می توانند به راحتی کارکرد موتور خودرو را به بالاترین میزان ممکن برسانند. ویژگی های منحصربه  فرد این روغن موتورها موجب شده میزان مصرف سوخت خودروها به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا کند. ازاین رو کارایی بیشتری در مقایسه با سایر روغن موتورها دارند و گران تر هستند.

از جمله ویژگی های این روغن موتورها می توان به افزایش طول عمر موتور، مقاومت در مقابل حرارت و گرمای زیاد، داشتن ناخالصی کمتر در مقایسه با سایر روغن ها، جلوگیری از فرسودگی قطعات خودرو، نیاز کمتر به تعویض روغن به دلیل حفظ خواص و … اشاره نمود.

·روغن موتور نیمه سنتزی

روغن موتور نیمه سنتزی یکی دیگر از انواع روغن های موتور است. این روغن ها در واقع ترکیبی از روغن های سنتزی و معمولی هستند و می توانند به خوبی از اجزای متحرک موتور محافظت نماید. در نتیجه نسبت به روغن های معدنی از کارایی بالاتری برخوردار هستند. البته باتوجه به اینکه تمامی ویژگی های روغن های کاملا سنتزی را ندارند، دارای قیمت مناسب تری هستند.

از جمله ویژگی های روغن موتورهای نیمه سنتزی می توان به قیمت ارزان تر از کاملا سنتزی، عملکرد بهتر نسبت به معدنی، مخلوطی از روغن سنتزی و معدنی اشاره کرد.

روغن موتور چگونه می تواند به محافظت از موتور خودرو بپردازد؟

کاربردهای روغن موتور

آیا می دانید کاربرد روغن موتور چیست؟ یک روغن موتور مناسب وظیفه حفاظت از موتور خودرو، روانکاری و خنک کاری آن را بر عهده دارد. این کار به روش های متفاوتی صورت می گیرد. روغن ها نه تنها مانع از تجمع لجن غلیظ در موتور می شوند حتی ذرات ناشی از رسوبات و آلودگی ها را از سطح موتور پاک می کنند و مانع از بسته شدن مسیرهای موتور خودرو می شوند.

اگر روغن موتور از کیفیت مناسبی برخوردار باشد به خوبی می تواند حرارتی که در قسمت های مختلف موتور خودرو به وجود می آید را بگیرد و مانع از داغ شدن موتور شود. روغن موتور این موارد را به روش های زیر انجام می دهد و از موتور خودرو محافظت می کند.

  • از طریق افزایش راندمان موتور و گرمازایی
  • از طریق پاک سازی و تمیز کردن موتور خودرو
  • از طریق کاهش اصطکاک و سایش
  • از طریق جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی موتور خودرو

یک روغن موتور مناسب باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

یک روغن موتور مرغوب و درجه یک می تواند تأثیر بسزایی در راندمان بهتر موتور خودرو داشته باشد. از این رو باید در هنگام خرید روغن موتور به ویژگی های آن توجه نمود. از جمله ویژگی های یک روغن موتور مناسب می توان به موارد زیر اشاره کرد:

·کاهش آلودگی صوتی

هنگامی که اصطکاک میان قطعات خودرو کاهش می یابد صدای کمتری در موتور ایجاد می شود. یک روغن موتور مناسب مانع از ایجاد آلودگی صوتی در موتور خودرو می گردد و آن را به حداقل می رساند.

·کاهش استهلاک خودرو

برای کاهش استهلاک موتور خودرو یکی از بهترین روش ها استفاده از یک روغن موتور باکیفیت است. در واقع یک روغن موتور مناسب می تواند میزان پوسیدگی و استهلاک موتور خودرو را به مقدار قابل توجهی کاهش دهد.

بیشتر بخوانید: برج تقطیر چیست و چه کاربردهایی دارد؟

·کاهش مصرف سوخت

همان طور که اشاره شد یکی از وظایف روغن موتور کاهش میزان مصرف سوخت خودرو است. ازاین رو می تواند هزینه های شما را در طولانی مدت به مقدار قابل  توجهی کاهش دهد.

·تقویت موتور خودرو

یک روغن موتور مناسب با به  وجودآوردن تغییراتی مثبت در عملکرد موتور خودرو موجب تقویت موتور خودرو خواهد شد.

·خاصیت روانکاری بالا

روغن موتورها در واقع روانکار صنعتی هستند که به عنوان روانکار موتور خودرو نیز مورداستفاده قرار می گیرند. با استفاده از روغن موتورهای مناسب و با کیفیت می توان موجب روانکاری خودرو شد و میزان اصطکاک آن را به حداقل رساند.

·تاریخ انقضای روغن موتور

باتوجه به آنکه بر روی تمامی بسته بندی های روغن موتور تاریخ انقضا ذکر نشده است خیلی از افراد بر این باورند که روغن موتور فاقد تاریخ انقضا است. درصورتی که این تصور کاملاً اشتباه است و روغن موتور نیز همانند سایر محصولات شیمیایی دارای تاریخ انقضا است و پس از آن فاسد خواهد شد؛ بنابراین در هنگام خرید روغن موتور به این مسئله توجه کنید.

معمولاً روغن های طبیعی تا 2 سال و روغن های مصنوعی تا 4 سال اگر درب آن ها باز نشده باشد تاریخ انقضا دارند. اما درصورتی که باز شده باشند این بازه زمانی مصرف کوتاه تر خواهد بود. روغن هایی که تاریخ انقضای آن ها گذشته باشد نه  تنها کارایی لازم را ندارند بلکه می توانند باعث آسیب رسیدن به قطعات موتور خودرو شوند.

فواید روغن موتور

فواید روغن موتور

در ادامه توضیحات برای رساندن این مفهوم که روغن موتور چیست، حال به روغن موتور خودرو رسیده ایم که دارای فواید و مزایایی برای خودروها است. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • کاهش اصطکاک میان اجزای موتور
  • به حداقل رساندن میزان زنگ زدگی قطعات
  • ممانعت از رسیدن گرما به چرخه احتراق
  • جذب محصولات ناخواسته و ناشی از احتراق
  • آب بندی موتور خودرو
  • خاصیت تمیزکنندگی موتور خودرو

مقایسه روغن موتور بنزینی و دیزلی

به طور کلی روغن موتورها به دو دسته‏ بنزینی و دیزلی تقسیم ‏بندی می‏ شوند. بدیهی است با انتخاب روغن موتور مناسب می‏توان بازدهی موتور و در نتیجه طول عمر قطعات را به میزان قابل ملاحظه ‏ای افزایش داد. با توجه به اینکه موتورهای دیزلی و بنزینی با یک‏دیگر تفاوت دارند روغن موتور مناسب استفاده در هر یک نیز متفاوت است. در خودروهای دیزلی یا همان ماشین سنگین، نیاز به قدرت انتقال و حرارت بیشتری به نسبت خودروهای بنزینی وجود دارد. لذا فرمولاسیون روغن موتور دیزلی متناسب با این ویژگی است. خودروهای بنزینی از آن جایی که جزو ماشین های سبک به حساب می آیند، روغن موتور آن‏ها نیز بر همین اساس ساخته شده است.

در نتیجه می ‏توان گفت روغن موتور خودروها بر اساس کارایی خودرو ساخته می‏ شوند و نمی‏ توان آن‏ ها را جایگزین کرد. از مهم ‏ترین تفاوت‏ های روغن موتور دیزلی و بنزینی می ‏توان به گرانروی و مواد افزودنی موجود در آن‏ها اشاره کرد. روغن موتورهای دیزلی در مقایسه با روغن موتورهای بنزینی از گرانروی بالاتری برخوردارند؛ بنابراین به هیچ عنوان برای استفاده در خودروهای بنزینی مناسب نیستند و عملکرد آن‏ها را دچار اختلال می ‏کند. علاوه بر این مواد افزودنی موجود در روغن موتورهای دیزلی بیش‏تر از بنزینی است.

به طور کلی فرمولاسیون روغن موتورهای دیزلی و بنزینی با یکدیگر متفاوت است و هر کدام از آنها برای موتور خودرو های سبک و یا سنگین طراحی شده اند.

سخن پایانی

همان طور که متوجه شدید روغن موتور چیست، روغن موتورها به عنوان یکی از حیاتی ترین موادی است که باید در اختیار موتور خودرو قرار گیرد و تغذیه اصلی آن محسوب می شود. روغن موتورها انواع و موارد مصرف مختلفی دارند. شرکت های مختلفی در زمینه تولید انواع روغن موتور، بازیافت و احیا آن مشغول به فعالیت هستند. یکی از بهترین مجموعه ها در این زمینه شرکت نیرونماد است که با سابقه ای درخشان و به کمک نیروهای متخصص و باتجربه خود و هم‏چنین مواد اولیه با کیفیت، مرغوب ترین روغن موتورها را با قیمتی مناسب تولید و به بازار عرضه می کند.

برای مشاهده محصولات این شرکت و مشاوره با کارشناسان فروش آن کافی است که با شماره 31511 تماس حاص کنید و خریدی راحت و رضایت بخش را تجربه کنید.

سوالات متداول

روغن موتور چه انواعی دارد؟

روغن موتور ها به 3 دسته روغن موتور معدنی، روغن موتور کاملا سنتزی و روغن موتور نیمه سنتری از انواع مدل روغن موتور می باشد که در این مقاله به طور مفصل درمورد آن ها صحبت شده است.

فواید روغن موتور چیست؟

کاهش اصطکاک میان اجزای موتور – به حداقل رساندن میزان زنگ زدگی قطعات – ممانعت از رسیدن گرما به چرخه احتراق-  جذب محصولات ناخواسته و ناشی از احتراق

جستجو در سایت

مقالات نیرونماد

مشاهده مقالات بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

اسکرول به بالا