تصفیه شیمیایی روغن ترانسفورماتور
تصفیه شیمیایی روغن ترانسفورماتور چگونه انجام می شود؟ عملکرد صحیح ترانسفورماتورها به شدت به سیستم عایقی آن بستگی دارد. در این سیستم عایقی که متشکل از دو بخش کاغذ و روغن است، روغن عایقی نقش بسیار موثری ایفا می کند و در حقیقت در بردارنده ی اطلاعات مفیدی در مورد وضعیت ترانسفورماتور است، لذا پایش و نگهداری آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
نیرونماد خراسان به عنوان یک شرکت دانش بنیان پیشرو در حوزه تصفیه شیمیایی روغن ترانسفورماتور دارنده 5 دستگاه با ظرفیت های متغیر از 500 تا 4000 لیتر در ساعت می باشد. این دستگاه ها با طراحی منحصر به فرد جاذب ها و قابلیت احیاء مجدد آن ها تا چندین بار قادر به حذف تمام آلاینده های ناشی از تخریب روغن و به ویژه محصولات حاصل از اکسیداسیون و بازیافت روغن عایقی معدنی به شرایط اولیه ی آن مطابق با استاندارد IEC 60296 به صورت آنلاین می باشند.







روش های تصفیه شیمیایی روغن ترانسفورماتور
روش تماس در تصفیه شیمیایی روغن ترانسفورماتور
برای انجام فرآیند تصفیه شیمیایی روغن ترانسفورماتور به روش تماس از جاذب های رسی با مش 200 و دماهای عملیاتی نسبتا بالا استفاده می شود. در این روش، جاذب های رسی و روغن به صورت کاملا یکنواخت با یکدیگر مخلوط شده و درصد بازدهی عملیات تصفیه ی شیمیایی به مقدار جاذب های مصرف شده و شرایط روغن بستگی دارد.
این فرآیند در حقیقت همزدن روغن آلوده در حضور خاک رس و در یک مخزن مناسب است. این روش به دلیل لزوم خاموشی طولانی مدت تجهیز الکتریکی، مناسب نیست لیکن می تواند به منظور تصفیه حجم وسیع روغن مورد استفاده قرار می گیرد. معمولاً این فرآیند در آزمایشگاه و به منظور امکان سنجی تصفیه شیمیایی یک نمونه روغن و تخمین مشخصات نهایی آن پس از اتمام پروسه احیاء مورد استفاده قرار می گیرد.
روش تراوش در تصفیه شیمیایی روغن ترانسفورماتور
تصفیه روغن شیمیایی به روش تراوش متشکل از سه مرحله ی پیوسته است:
- خروج روغن از مخزن الکتریکی – گرم شدن – عبور از فیلتر به منظور حذف ذرات و مواد جامد معلق
- عبور روغن از مواد فعال به منظور جذب آلودگی های قطبی محلول
- حذف آب و گازها با استفاده از دستگاه تصفیه ی فیزیکی
تصفیه شیمیایی روغن ترانسفورماتور به روش تراوش به وسیله نیروی گرانش و فشار انجام می شود. در روش اول از نیروی گرانش به منظور عبور دادن روغن از ستون های حاوی جاذب استفاده می شود و در روش دوم از فشار به منظور عبوردهی روغن از ستون های پر شده با جاذب استفاده می شود.
فرایند تصفیه شیمیایی روغن ترانسفورماتور
به طور کلی فرآیند تصفیه ی شیمیایی متشکل از سه مرحله ی رطوبت زدایی و گاز زدایی، فیلتراسیون و جذب با استفاده از جاذب های فولرارث است.
در مرحله ی اول به منظور تسهیل حرکت روغن در کوالسرها و فیلترها، روغن از یک گرم کن با توان پایین عبور داده می شود. این گرمکن، دمای روغن را تا حدود 90 درجه ی سانتیگراد افزایش می دهد. سپس روغن از فیلتر اولیه عبور می کند تا ذرات معلق بزرگتر از 80 میکرون از آن جداسازی شوند. اصلی ترین قسمت تصفیه ی شیمیایی که برای حذف ترکیبات شیمیایی حاصل از واکنش تخریب روغن و به ویژه ترکیبات اسیدی مورد استفاده قرار می گیرد ستون های پر شده با جاذب است. روغنی که در ابتدا با استفاده از گرمکن گرم شده، از ستون ها عبور داده می شود. این جاذب ها پس از اشباع شدن در مرحله ای تحت عنوان “فعالسازی مجدد” می توانند تا چندین بار مورد استفاده قرار گیرند. در مرحله ی بعد به منظور جداسازی ذراتی با اندازه ی 0/5 میکرون، روغن از فیلتر ذرات ریز عبور داده می شود.
مرحله ی رطوبت زدایی و گاز زدایی نیز با استفاده از فیلتر کوالسرهای تعبیه شده در یک مخزن خلاء انجام می شود. کوالسرها از فایبرگلاس های متصل شده به هم تشکیل شده اند و زمانیکه روغن از آن عبور داده می شود مدت زمان بیشتری در معرض خلاء قرار می گیرد. بنابراین، آب و سایر بخارات به وسیله ی پمپ خلاء تخلیه شده و طراحی دستگاه به گونه ای است که مقدار آب موجود در روغن را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
مزایا تصفیه شیمیایی روغن ترانسفورماتور
- صرفه ی اقتصادی بالاتر
- جلوگیری از هدر رفت روغن با بازیافت روغن
- عدم نیاز به نگه داری روغن آلوده و فرسوده
- حفظ محیط زیست با انبار نکردن روغن آلوده
- جلوگیری از خاموشی شبکه با تصفیه آنلاین
- عملکرد بهتر نسبت به حالت تعویض روغن
در ادامه ویدیو اختصاصی شرکت دانش بنیان نیرونماد در ارتباط با تصفیه شیمیایی روغن ترانسفورماتور در اختیار شما قرار دارد.