[breadcrumb]
فیلتر الکترواستاتیک
فیلتر الکترواستاتیک یا همان رسوب دهنده الکترواستاتیک که به آن نشست دهنده الکترواستاتیک هم می گویند، دستگاهی است که میدان الکتریکی ایجاد می کند. در اثر فرسایش روغن، شما نیاز به تصفیه روغن دارید. در اثر فرسایش مواد محلول و نامحلولی ایجاد می شوند که پیوندهای قطبی و اندازه ی کم تر از یک میکرون دارند. این مواد به سطوح فلزی مهاجرت کرده و رسوب لاکی نازک و سختی را تشکیل می دهند. شکل گیری این رسوب چسبناک بر روی قطعات در تماس با روغن را وارنیش می گویند.
فیلتر های الکترواستاتیک ساخته شده توسط شرکت نیرونماد خراسان قادر به حذف وارنیش با راندمان بالا و بدون آسیب رساندن به روغن است.
عملکرد فیلتر الکترواستاتیک
نحوه عملکرد فیلتر الکترواستاتیک بر اساس نیروی کلامب (coulomb force) می باشد. ابتدا جریان DC، با ولتاژ بالا ذرات نامحلول موجود در روغن را باردار می کند و در ادامه این ذرات را از روغن جدا می نماید. نیروی ناشی از میدان القایی اعمال شده روی این ذرات باعث حذف آن ها می شود. این روش قادر به حذف آلاینده های معلق تا اندازه 0/01 میلی متر است، قادر به حذف محصولات تجزیه معدنی و نامحلول و ذرات کربنی حاصل از احتراق است.
- اکسیداسیون روغن
واکنش شیمیایی بین هیدروکربن ها و هوای محیط یا هوای گرفتار شده در روغن تولید رادیکال های آزاد می کند. این رادیکال های آزاد به شدت ناپایدار بوده و تمایل به واکنش با دیگر گونه های موجود در روغن را دارند. ادامه واکنش های شیمیایی و تشکیل زنجیره ای از واکنش ها منجر به تولید ترکیبات اسیدی، آلدهیدها و کتون ها و در نهایت اسلاج و وارنیش می گردد.
- فرسایش حرارتی
این فرآیند بدون حضور اکسیژن است و معمولا به سه علت اتفاق می افتد:
وجود نقاط داغ: در اثر تماس روغن با نقاط داغ، پدیده نقاط داغ اتفاق می افتد. اصطکاک قطعات ماشین، روغنکاری ضعیف قطعات، سبب ایجاد نقاط داغ در تجهیز می گردد.
پدیده تخلیه الکترواستاتیک: یکی از عوامل دیگری که می تواند باعث تغییر شکل روغن شود، وجود الکتریسیته ساکن در روغن در اثر اصطکاک بین روغن و سطوح تماس تجهیز می باشد. تماس مولکول های روغن در فیلترهایی با مش کوچک و در اثر جریان سیال روانکار و اصطکاک مولکولی، پتانسیل الکترواستاتیکی بین سطوح مکانیکی و جریان سیال روانکاری ایجاد شده و مولکول های روغن باردار می شوند. الکتریسیته ساکن روی هر ماده عایقی از قبیل اجزای درونی فیلترها جمع می شود. انبارش الکتریسیته باعث ایجاد قوس الکتریکی با ولتاژ بالا می شود و دمایی در حدود 10000 درجه ی سانتیگراد تولید می کند.
پدیده میکرودیزلینگ: میکرودیزلینگ تخریب حرارتی ناشی از فشار است. حباب های هوا از منطقه کم فشار یا با فشار منفی به یک منطقه پرفشار مانند زیر یاتاقان های توربین یا خروجی پمپ ها انتقال می یابد، بواسطه تراکم آدیاباتیک متراکم گشته و دمایی حدود 1000 درجه ی سانتی گراد ایجاد می کنند. این افزایش دما باعث تخریب حرارتی مولکول های روغن می گردد.
همچنین این دماهای بالا برای تبدیل روغن به کربن در سطح حباب بسیار کافی می باشد که منجر به تشکیل لایه های نازکی (فیلم) غنی از کربن خواهد شد که با تجمع روی هم به تدریج تشکیل وارنیش سیاه رنگ (بسته به ترکیب شیمیایی روغن و نوع آن، گاه به رنگ زیتونی و گاه به رنگ بنفش نیز ممکن است ظاهر گردد) می دهد. یکی از محصولات نیرونماد دستگاه تبخیر کننده لایه نازک می باشد که در صفحه دیگری به طور کامل در ارتباط با آن صحبت کرده ایم.
- آلودگی ها
اکسیداسیون روغن با حضور آلودگی های موجود در آن مانند هوا (اکسیژن) و عوامل کاتالیزوری مانند آب و ذرات فلزی افزایش می یابد.
مشکلات وارنیش روغن
- کارکرد نادرست سروولوها به دلیل تجمع مواد چسبناک
- سایش زودهنگام بیرینگ ها و افزایش دما در توربین های گازی
- تشکیل رسوبات بر روی سطح مبدل های حرارتی
- گرفتگی زودرس فیلترها