روغن واسکازین چیست؟ قطعات مصرفی خودرو برای کارکرد بهتر و کارایی بیشتر نیاز به رسیدگی و روغن کاری دارند. گیربکس ماشین نیز از این قضیه مستثنی نیست. واسکازین یا همان روغن گیربکس به کمک گیربکس ماشین میآید؛ تا گیربکس بتواند عملکرد بهتری را برای محافظت از چرخدنده ها داشته باشد. ما می توانیم با فیلتراسیون روغن به افزایش کارایی، بهبود عملکرد گیربکس و اجزای داخلی ماشین کمک کنیم.
روغن واسکازین چیست؟
درواقع واسکازین ریشه در زبان روسی دارد؛ این کلمه در این زبان به معنای روغن دنده است. این روغن در گیربکس و دیفرانسیل خودرو استفاده میشود. وظیفهی اصلی این مایع محافظت از چرخدندهها و متعلقات آن دربرابر فشارهای وارده به این قطعات است. تعویض به موقع روغن دنده میتواند بسیار در عمر خودروی شما تاثیر گذار باشد. مواد تشکیل دهنده ی واسکازین از دو جز مهم؛ روغن پایه و ادتیو ( مواد افزودنی ها ) تشکیل شده است. ترکیب این دوماده باهم خاصیت ضد سایشی و ضدترکی دارد که باعث میشود در دمای بالا پایدار باشد و از گیربکس شما محافظت کند.
انواع روغن واسکازین
همانطور که میدانید خودروهای موجود در بازار ایران در دونوع دنده ای و اتومات هستند. از این رو روغن واسکازین نیز باتوجه به نوع خودرو انتخاب میشود.
۱. واسکازین مخصوص خودروهای دنده ای:
نوع اول از روغن گیربکس که خدمتتان معرفی میکنیم؛ روغن واسکازین دنده ای است. این نوع از واسکازین در خودروهای دنده ای استفاده میشود که با علامت MFT قابل تشخیص است. این مایع دارای غلظت بالایی هست که به علت داشتن ترکیبات مختلف فقط برای دندههای دستی مناسب می باشد. توجه داشته باشید که روغن دندهای به هیچ وجه نباید در خودروهای اتومات استفاده شود.
یکی از شاخصه های اصلی این روغن، مقاومت بالا در برابر است که باعث انتقال حرارت و محافظت از چرخدنده ها می شود.
همچنین از دیگر خواص روغن دنده در خودروهای دنده ای داشتن مقاومت بالا در برابر فشار بالا است. زیرا نحوه ی عملکرد ماشینهای دنده ای به طوری است که فشار بالایی برچرخ دنده ها وارد میشود. این فشار بالا در طول زمان میتوان باعث شکستگی و خورد شدن دندهها شود؛ تنها راه حل موجود برای جلوگیری از شکستگی دنده ها تعویض به موقع روغن دنده است.
2. واسکازین مخصوص خودروهای اتومات:
نوع دیگر از انواع واسکازین مربوط به خودروهای دنده اتوماتیک است که در خودروهای اتومات استفاده میشود همچنین این مایع با علامت ATF نیز قابل تشخیص است. این روغن برخلاف روغن مخصوص خودروهای دنده ای دارای غلظت کمتری میباشد. این غلظت کم به علت مدل قرار گرفتن چرخدنده ها در جعبه دنده ی خودروهای اتومات است. از ویژگیهای روغن مخصوص خودروهای اتومات میتوان به مواردی مانند: گرانوری کمتر، پایداری بالا دربرابر دما، مقاومت دربرابرساییدگی و آبگریزی اشاره کرد.
کاربرد روغن واسکازین
کارکرد واقعی واسکازین (روغن گرایل) درواقع درون جعبه دنده خودرو است. از وظایف اصلی این واسکازین حفاظت از شکستگی چرخدندهها و روان کارکردن سایر قطعات مرتبط است. از دیگر کاربرد هایی که می توان اشاره کرده مواردی همچون: کمک به روان شدن حرکت چرخدنده ها، حفظ کارکرد گیربکس، کم کردن فشار موتور خودرو، کمک به بهبود سلامت موتورخودرو اشاره کرد.
خواص روغن گیربکس چیست؟
خواص روغن واسکازین چیست؟ روغن گبر بکس دارای خواص مهم و زیادی برای ماشین است؛ که اهمیت تعویض به موقع را افزایش می دهد. از جمله برخی از این خصوصیت ها شامل موارد زیر میشود.
- توانایی چسبیدن به سطوح دنده های در تماس
- دارا بودن خاصیت ضد خوردگی
- توانایی کنترل تشکیل لجن و رسوبات در سیستم
- بهبود دهنده گرانروی
- کاهنده اصطکاک
- محافظت کننده از زنگ زدگی
- دارای خاصیت ضد اکسیداسیون
- بهبود دهنده گرانروی و تغییر ویسکوزیته به اندازه مناسب در گرما و سرما
- خاصیت بیرون انداختن آلودگی ها از روغن
روغن مناسب برای گیربکس صنعتی
گیربکس های صنعتی در انواع مختلفی نظیر گیربکس حلزونی، گیربکس خورشیدی، گیربکس هلیکال و… در بازار موجود هستند. گیربکس های صنعتی درست مانند گیربکس های خودرو نیاز به تعویض روغن دارند؛ و برای عملکرد بهتر به نوع روغن گیربکسی که استفاده می کنیم بسیار دقت داشته باشیم. مهمترین ویژگی که باید روغن های گیربکس صنعتی داشته باشند، خاصیت ضدخوردگی آنها است. این خاصیت سبب افزایش طول عمر و کارایی بالاتر گیربکس میشود. دیگر ویژگی هایی که میتوان به آنها اشاره کرد شامل موارد زیر می شود:
- ضدسایش
- پایداری حرارتی مناسب
- روانکاری چرخدندههای انواع گیربکس صنعتی
- کمک به افزایش طول عمر گیربکس
- کمک به عملکرد بهتر گیربکسها
- دارای عمر کاری مناسب
چرا باید روغن گیربکس را تعویض کنیم؟
دو نوع روغن واسکازین داریم که علت تعویض آنها متفاوت است. در گیربکس دستی به مرور زمان روغن توانایی روان بودن خود را از دست داده؛ و باعث به وجود آمدن آلودگی و ذرات فلزی ریز در گیربکس می شود. اما در خودروهای دندهی اتومات، به علت وجود دمای بالا و فشار زیاد، روغن به مرور خاصیت خود را از دست داده و سبب شکستگی چرخ دنده ها می شود. بنابراین در خودروهای اتومات اهمیت تعویض روغن واسکازین بیشتر است.
زمان تعویض روغن واسکازین
از مهم ترین نکاتی که باید برای سلامت گیربکس خود رعایت کنیم؛ تعویض به موقع روغن آن است. عوامل مختلفی همانند شرایط آب و هوا، نوع روغن، نوع عملکرد و نوع ماشین در زمان مناسب تعویض روغن تاثیر گذار است؛ اما به طور کلی در خودروهای گیربکس دستی هر 50 الی 100 هزار کیلومتر زمان مناسب برای تعویض است. و در خودروهایی با گیربکس اتومات هر100 الی 150 هزار کیلومتر زمان مناسب برای تعویض روغن است. در ادامه ما به علائم نشان دهندهی تعویض روغن واسکازین اشاره خواهیم کرد.
رنگ روغن واسکازین
رنگ روغن واسکازین در اصل شبیه به رنگ قرمز بوده؛ وقتی این رنگ به رنگ قهوه ای درآید، نشان دهنده ی این است که باید روغن را تعویض کرد.
بوی روغن واسکازین
از دیگر نشانه های تعویض روغن واسکازین بوی این روغن است. به هنگامی که این روغن بویی شبیه به بوی روغن سوخته داشته باشد. باید روغن گیربکس عوض شود.
تعویض سخت دنده
یکی دیگر از نشانههای تعویض روغن گیر بکس سخت عملکردن دنده یا سر و صدای زیاد گیربکس می باشد.
نحوه تعویض روغن گیربکس
تعویض روغن گیربکس کاری است که هرشخصی به نمی تواند به راحتی انجام دهد، از این رو توصیه ما به شما این است که حتما از یک مکانیک خبره برای تعویض روغن کمک بگیرید. با این حال روند تعویض در تمامی شرایط یکسان است.
- اولین کاری که باید انجام دهید سوراخ تخلیه روغن گیربکس را پیداکنید. معمولا این سوراخ در لایههای زیرین خودرو قرار دارد.
- سطل یا ظرفی را زیر سوراخ قرار دهید تا روغن گیربکس سوخته درآن بریزد. توجه داشته باشید که چون این مایع 2 الی 3 لیتر است خالی شدن آن دقایقی طول می کشد.
- واشر و فیلتر گیربکس را بررسی کرده و آنها را تمیز کنید. در صورتی که این واشر یا فیلتر نیاز به تعویض داشت حتما با واشر یا فیلتر جدید تعویض کنید.
- آنها را پس از تخلیه کامل روغن گیربکس سوخته در جای خود ببندید.
- دریچه ی بالای مخزن را پیدا کنید و با استفاده از یک قیف مناسب روغن جدید را درون آن بریزید. پس پرکردن کامل مخزن اجازه دهید تا روغن ته نشین شود و کمی به جریان افتد.
- سپس سطح روغن را مجدد بررسی کنید. توجه داشته باشید که پس از این مراحل با خودرو کمی حرکت کنید تا قطعات جعبه دنده با روغن جدید آمیخته شود.
تفاوت روغن واسکازین با روغن موتور
وظیفه ی اصلی روغن موتور جذب آلودگی ها و ذرات لجنی رسوب شده و کم کردن اصطحکاک ساییدگی قطعات خودرو است. اما همان طور که در بالا اشاره کردیم، روغن واسکازین برای گیربکس و جعبه دنده بوده و ترکیباتی دارد که از چرخ دنده ها در برابر فشار و شکستگی جلوگیری می کند.
به بیانی دیگر می توان گفت که روغن موتور در خودروهایی با گیربکس دنده ای استفاده میشود ولی روغن واسکازین بیشتر در خودروهایی با دنده اتوماتیک استفاده میشود واین دو روغن دارای عملکردی کاملا متفاوت دارند.
نتیجه گیری
روغن واسکازین چیست؟ در واقع همان روغن گیربکس است که در جعبه دندههای ماشین استفاده میشود. این روغن دو نوع دارد؛ که یک نوع آن در خودروهای با گیربکس اتومات و نوع دیگر در خودروهای با گیربکس دندهای استفاده میشود. تعویض به موقع واسکازین دارای اهمیت بسیار بالایی برای سلامت خودرو است. همچنین شما می توانید سوالات خود، در مورد روغن های صنعتی را از پشتیبانی سایت نیرو نماد خراسان بپرسید و در زمینه تولید، تصفیه و بازیافت روغن خدمات ما را دریافت کنید.